Saat tutkunları için ilginç ve nadir modelleri keşfetmek büyük bir zevktir. Yazımıza konu olan Mondia Top Second modeli de özellikle vintage saat meraklıları ve koleksiyonerler tarafından oldukça ilgi gören bir modeldir. 1960’lı ve 1970’li yıllarda Mondia ve Zenith markalarının ortak ürünü olarak piyasaya sürülen Mondia Top Second, Japon üreticilerin ucuz ve doğru çalışan quartz saatleri piyasaya sürmesiyle çok ciddi bir krize giren İsviçreli saat üreticilerinin kaliteli ve ilgi çekici mekanizmalar üretmeye odaklanarak ayakta kalma savaşı verdiği dönemin nadide bir örneğidir.
Tarihçe
Mondia, 1935 yılında İsviçreli saatçi Paul Wermot tarafından Le Locle’de kurulmuş ve marka, özellikle İtalya’da saatlerin tarzının beğenilmesiyle Avrupa’da oldukça popüler olmuştur. 1969yılında Zenith tarafından satın alınan ve o tarihten sonra orta sınıf pazar segmentine odaklanan Mondia bugün hala faaliyet göstermektedir. Zenith ile Mondia arasındaki ilişkiye daha yakından bakacak olursak, 1969 yılında Zenith Mondia’yı satın almış ve bu sayede gurup, Zenith El Primero ile yüksek kaliteli saat meraklılarına, Movado ile ABD pazarında iyi bir marka bilinirliğine ve Mondia ile de geniş kitlelere hitap eden çok yönlü bir üreticiye dönüşmüştür. Fakat meşhur Quartz krizi bu büyük planı bozmuş ve Gurup ticari ve stratejik açıdan büyük bir hata yaparak, 1972 yılında mekanik saatleri bırakarak quartz saatlere yönelmiştir. Nihayetinde kaçınılmaz son olarak, 1978 yılında İsviçreli iş adamlarından oluşan bir konsorsiyum tarafından satın alınmış ve Mondia da Dixi’nin bir parçası olmuştur.
Mondia Top Second Nasıl Çalışır?
Top Second, tam otomatik mekanizmaya sahip bir saat olup, A. Schild marka mekanizma kullanır. Bu mekanizma, 25 taşlıdır ve 21.600 vph (3Hz) titreşim hızıyla çalışır. Saat ayrıca anti-manyetik ve şok koruma özelliklerine sahiptir.
Saatin kasa çapı tepe haric 40 mm’dir, bu modelde kasa malzemesi olarak genellikle paslanmaz çelik kullanılsa da kaplama versiyonlar da mevcuttur, kadran genelde, siyah veya beyaz arka plan üzerine turuncu veya kırmızı renkteki saniye göstergesi ile süslenmiştir. Kırmızı, siyah yanıp sönen nokta şeklindeki gösterge, saate ismini de veren “Top Second” özelliğidir ve bu görsellik, saati oldukça benzersiz kılar.
Ne Kadar Değerlidir?
Top Second, kesinlikle farklı ve ilgi çekici bir saat olup, koleksiyonerler tarafından aranan bir modeldir. Her saat gibi, değeri, durumuna, orijinalliğine ve aksesuarlarına göre değişmekle beraber, çok iyi durumda olan örneklerinin yurtdışında binlerce dolara kadar alıcı bulabilmektedir. Ülkemizde temiz kondisyonlu az sayıda örneğine hala çok daha makul sayılabilecek fiyatlarla ulaşmak mümkünken, bu ilginç ve eğlenceli modeli mutlaka değerlendirmenizi öneririm.